To ja, prosze nie regulować wierszenki, hihi...
"Z Cyganami w świat"(LITEROWKA! Mialo byz z DRUHNAMY w swiat. A swiat jako tez swir, hihi. Glupawka, no co ja moge, ze mnie swiat smieszy...) [kEdyś taka piosenka nawet była..."Śmieszny jest ten świat", a może coś pokręciłam...]
Gdy wyruszam w świat(to wiadomo co....NO! Paszport, pieniadze, bilet!) [i aviomarin!!!]
wiosną pachnie wiatr(tak jest! Australijska wiosna za pasem, tfu psem Fiora. Kangurzyco! HOP HOP! Jestes tam?) [Kangurzyca trzepie bledzik, hihi...wiosenne porządki, te sprawy...]
ptaki krążą wokół gniazd(Sowusia krazy wokol latarni! Sowus! Piekne miejsca, ale kochana, nastepnym razem to przegon prosze Albercie az po samO latarnie!) [to sie nawet da zrobić, bo w tym tygodniu mam tam jeszcze być, a jak zobaczylam dzisiaj prognoze pogody na najbliższe dni, to padłam. Od jutra co najmniej do niedzieli nie ma deszczu i dużo słońca, czyli pogoda jak Irlandzki drut, hihi]
gdy wyruszam w świat(to ciagniemy z sobO caly bagaz, i prosze sie ze mnO nie spierac, ze jest inaczej! BUM!) [a jak wyrusza Sowusia, to ciągnie jeszcze ze sowO nadbagaż, BUM!]
czy to świt czy zmierzch(ani swit ani zmierzch jeno przedpoludnie, czili przerwa na herbate.) [wkleić!]
droga woła mnie(Maga! Dzieki za wakacenke! Cudne zdjecia z Mateo! Te z tarzania na lace proponuje na konkurs World Photo.) [aha, kategoria: TARZANIE]
nie żałuje niebo gwiazd(hihi, a co na to ksiezyc?) [halo, księżyc, copy!!!]
gdy wyruszam z Cyganami w świat!(Teremi, czy juz sie tabor zameldowal pod Druhny oknami?) [przybyli Cyganie pod okienko, hihi]
Nie wiem kiedy znów zobaczysz mnie(to co? Szczyt numer cztery w Irlandii? Zaklepywac bilety? Hihi...) [Już za chwYleczkę, już za momencik...]
może kiedyś wrócę może nie(powrocisz tuuuuu gdzie kredensowy brzeg, tra la la....) [zamknij świat na klucz, wróć do mnie, tra la la laaaa.....buuuuuu]
kto cygańską duszę ma(O! Jak Albercia sie wyrywa do odpowiedzi! Az kuzynki pospadaly!) [Jak raz wie???!!! Hi hi...Ktoś jej to MUSIAL powiedzieć!!!!!!!!!!]
tego coś po świecie gna(to moze Druhny podrozniczki sie wypowiedzO bo ja zdecydowanie w najblizszym czasie nigdzie nie wyjezdzam, kur...znaczi si kurnaola, hihi) [jak to, a te bYlety zaklepane...?]
kto cygańską duszę ma(dusze jak dusze, ale cyganskie cialo to dopiero obciach!) [Emciu, Druhna pociągnie temat, co...?]
tak jak ja(robcie wszyscy? Druhny majO ochote na nastepne podchody?) [widzę, że Druhna nieźle się rozkręcila na tych podchodach...przepraszam, gdzie jest mój zielony balonik?]
Gdy wyruszam w świat(tera tak....mam pytanie. Hihihi...ile jest rodzajow swiatow? Dobre Emcia! Dobre!) [to pytanie to ja już zostawiam dla Ścianusi, Hobbitu poszły nadmuchać podium, hihi...]
las otula mgła(CLASSIC! Sowus czy w Irlandii jest mgla? Jak jest to wklejaj!) [toż pewno, że jest i to jaka piękna!!! zaraz, zaraz, gdzie ja mam mgłę...]
gubi rosę polny kwiat(a co on taki roztrzepany zeby rose gubic? Rosa na wage zlota! BUM!) [czy to jest ogłoszenie...?]
gdy wyruszam w świat(to pisze wierszenke pozegnanenke. Ament!) [Emciu, a może chcesz pożegnalnOM w-czapę...?]
słońce w biały dzień(zeby bylo ciekawiej to proponuje slonce w czarny dzien, czili zacmienie. Sowus nie obraz sie ale ja wole twoje fotki od tych zmiennych widokow z przystani) [a mnie sie tam podoba jak się fotki ruszajO, hihi...ech, panie, jak to wszystko do przodu poszło...]
nie odnajdzie mnie(zaden Hobbitu, powiedzial Maszmun i poszedl rozpracowywac trase kolejnej podrozy) [aż się nakrył mapO, hihi...]
wiatr zaciera każdy ślad(TAK JEST! Czili erozja! Luuuudzie! Druhny podrozniczki slyszalu, ze slynny luk w Utah sie rozpadl?! Serio!) [o matko, i co tera bedzie? przez co ja będę telewYzor wyrzucać...?]
gdy wyruszam z Cyganami w świat!(to troche to trwa, hihi, Teremi, co tu robiO te powtorki?) [no, bo moze to jest kolejna wyprawa z Cyganami, inna, nowa, co się Druhna czepia?]
Nie wiem kiedy znów zobaczysz mnie(wojezu, ta po powrocie, ne?) ["wojezu"...? womatko...]
może w innej już zakocham się(a niech mu idzie na zdrowie to kochanie! Barcelona RAZ!) [i co, przyjęła si, czy si odbiła...? a może wyszła bokiem...?]
Kto cygańskie serce ma(prosze bardzo o scharakteryzowanie cyganskiego serca. Moze byc w punktach.) [Teremi, Druhna najwyraźniej jest proszona do tablicy na cygańskO kredę...]
tego coś po świecie gna(troche nie na temat gonitwy ale chcialam powiedziec Sowusi, ze na tym pierwszym zdjeciu przystani Don Lery to maMY wypisz wymaluj zatoke San Francisko bez mostow. Druhna Scianu, lub Uciecha potwierdzO! PS Sowus ja wyczytala, ze tam jest ZAJEBISTY targ! W The Peoples Park, czy jakos tak, tuz przy przystani!) [Emciu, może Druhna nie uwierzy, ale ja dorbaldie wiedziałam, ze Druhna to powie z tO zatokO...A People's Park jest dokładnie obok celu mojej wyprawy i to był WOGLE punkt rozpoznawczy, no, to musze si wybrać w niedzielę, znaczy si...A oto co tam można kupić
http://www.dunlaoire.com/sundaymarket.html ]
Kto cygańskie serce ma(baron?) [Edzia Górniak na ten przykład...]
tak jak ja(ja to sie przygotowuje do pierwszego dnia szkoly. Maciejko! To juz jutro...Oj bedzie sie dzialo....) [u naSZ szkoła zaczęła się wczoraj...ulice pełne umundurowanej dzieciarni, wkleić?]
(śpiewał Maciej Kossowski)+(Emcia, Teremi, wierszenka zbawienna na dzisiaj, uffff...) + [Sowa, wierszenka na stopę za niskO...wierszenka podniesie ci jO...parurarura...]
na specjalne życzenie - tekst odrobinę docięłam(hihi, Teremi, to ile tam bylo powtorek w oryginale skoro po docieciu jeszcze tyle zostalo? Auuuuu.... No zartuje przeciez!) [ja nie wiem, ale WOGLE nie zauważyłam żadnych powtórek...]