przez Małgosia Sz Śr, 18.05.2005 14:25
Co do teatru tv to sztuka była naprawdę bardzo dobra, dane poniżej, jakby co (np. w tv Polonia, choć nie wiem, czy masz do niej dostęp),
co do wywiadu to styl - lansujemy głownie prowadzącego wywiad jest ostatnio bardzo popularny, czy ktoś jeszcze dzisiaj pamięta i robi takie wywiady, jakie MU zrobiła z AO!!
co do Papieża - to niestety norma, ja w ramach obowiązków zawodowych musiałam uczestnić w zebraniu pewnej rady, gdzie najpierw była minuta ciszy, potem czytanie fragmentu rozważań Papieża, nad stołem zdjęcie JPII z czarną wstążeczką, a potem, wiadomo, stek wyzwisk i awantura.
Jeszcze do JS - jakoś pomija też milczeniem fakt, ze ona z KJ walczy, mając do dyspozycji rubrykę w Gazecie Wyborczej (dodatek Wysokie Obcasy), jednym z najbardziej poczytnych dzienników w Polsce.
I jeszcze jedno, pamiętam jej artykuł z GW dot. teatru, chodziło jej wtedy m.in. o sztukę Zdaniem Amy (że była źle oświetlona, że nikt z nią nie skonsultował wersji ostatecznej, itp.). Widziałam tę sztukę zarówno w teatrze powszechnym, jak i w tv - w obu JS absolutnie genialna, może nawet w wersji tv lepsza, bo dzięki kamerze zobaczyć można było każde drgnienie, każdy grymas na jej twarzy, spojrzenie. Jak dla mnie naprawdę wielka rola, jedna z najlepszych.
W Cyjanku moim zdaniem nie dała rady, może mam takie wrażenie przez kontrast ze wspaniała Sławą Kwaśniewską.
A sztuka bardzo dobra.
Cyjanek o piątej - premiera
16.05. (poniedziałek)
godz. emisji: 21.00
Czas: 58 min, Polska
Autor: Pavel Kohout na podstawie noweli Tecii Werbowskiej "Mur między nami"
Przekład: Krystyna Krauze
Reżyseria: Andrzej Titkow
Muzyka: Indira Czajkowska
Występują: Sława Kwaśniewska (Zofia), Joanna Szczepkowska (Irene), Olga Miłaszewska (Pokojówka)