 przez Agniś  Śr, 05.10.2005 12:39
przez Agniś  Śr, 05.10.2005 12:39 
			
			Na polepszenie humoru przepis na drożdżowe - ze śliwkami - ale może być samo, z kruszonką, rabarbarem , jabłkami i innymi dodatkami 
Składniki : 
1/2 kg mąki ( zwykłej, wrocławskiej ) 
4 żółtka ( białka na bezy ;-)))) 
5 dkg drożdzy świeżych ( mała paczka ) 
szczypta soli 
6 łyżek cukru 
1/2 kostki masła 
cukier waniliowy 
olejek pomoarańczowy 
mleko ok. szklanki 
1/2 śliwek węgierek 
Składniki muszą być ciepłe - nic z lodówki - jajka, drożdze wyjąć wcześniej. 
Najpierw zaczyn, mleko ciepłe ( ale nie gorące bo sparzą się drożdze ), łyżkę mąki i dwie łyżki cukru rozmieszać i zostawić aż wyrośnie ( 3x objętośc ). 
Zółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić. 
Do miski przesiać resztę mąki, dodać sól, zółtka z cukrem, cukier wniliowy, zapach, zaczyn. 
Wyrobić ciasto - aż zacznie być błyszczące i odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia ( 2x objętość ) . 
Międzyczasie umyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestki. 
Ciasto wygnieść jeszcze raz, włożyć do blaszki ( wysmarowanej masłem ), znów zostawić do wyrośnięcia. Pomsmarować roztrzepanym zółtkiem, ułożyć śliwki skórką do dołu i do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 30 - 40 min ( ja włączam termoobieg ). 
Jak jest rumiane z wierzchu to sprawdzić patyczkiem. 
I smacznego!