 przez lokata  Wt, 19.01.2010 22:14
przez lokata  Wt, 19.01.2010 22:14 
			
			Służę swoim przepisem:
  krem kakaowy :250 g masła (dość miękkiego)
                         2-3 jaja(w zależności od tego ,czy duże)
                         10 dag cukru
                          1 paczuszka cukru waniliowego
                           9 dag ciemnego kakao
  ubijam mikserem  białka z odrobinką soli,dodaję cukier zwykły i waniliowy,potem dodaję żółtka,masło i kakao.
Czasem zdarzy mi się,ze krem "zważy się",no problem.Wstawiam garnek z kremem do garnka z niewielką ilością gorącej wody,ubijam mikserem aż krem się połączy w jednolitą masę.Jeśli za bardzo podgrzeję krem,wkładam garnek do zimnej kąpieli.Wychodzi gładziutki kremik,mniam!
! Ważne! Jaja zawsze wyparzam  w ten sposób:zagotowuję w półlitrowym garnku wodę,kiedy wrze ,zanurzam w niej łyżkę stołową a na niej jajo.I wolno liczę do 10.Zdarzy się,ze skorupka lekko pęknie,ale to nic,salmonelli nie będzie na pewno.
 Andruty przekładam na zmianę kremem kakaowym i dżemem z czarnej porzeczki(własnej roboty).Smacznego!