ignu napisał(a):mowilam, nie bierz wszystkiego doslownie
Ależ nie biorę. Na przenośnię odpowiedziałem przenośnią.
Milord napisał(a):Potrzebujesz rozmowy z duchem, bo wierzysz, że on Cię słyszy.
A dla kogo właściwie ten symbol pamięci? Dla siebie?
vivien napisał(a):sonja napisał(a): Na cmentarze chodzi sie dla siebie i dla innych żyjących. Umarłych bliskich tam nie ma. Pozostały symbole. Grób, znicz, kwiaty.
Zmarli są w naszej pamięci, to oczywiste, ale na nic im ten festiwal kwiatów i światła.
Na grobie mojego Ojca zawsze pali się znicz i są świeże kwiaty.
Bywa, że siadam sobie na ławeczce obok, zapalam papierosa i gadam z Nim.
Pewnie jestem nienormalna.
vivien napisał(a):Milord napisał(a):W takim razie skąd wiesz, że zmarli potrzebują akurat tego, by im świeczki palić?
Że w ogóle czegokolwiek potrzebują...?
Tego nie wie nikt.
sonja napisał(a):Te wszystkie symbole-kwiaty i światełka, w taki dzień jak dzis i w inne, sa ważne dla żywych. Robia to dla siebie, to okazywanie sobie i innym, ze pamieta sie o zmarłych, jak to napisał Milord "by zaspokoić dobre mniemanie o swoim człowieczeństwie".
Milord napisał(a):Zmarli muszą się więc do tego dostosować i nauczyć jakoś z tym... żyć.
Milord napisał(a):* wiedzieć czemu - vide obrzędy pogańskie
vivien napisał(a):sonja napisał(a):Te wszystkie symbole-kwiaty i światełka, w taki dzień jak dzis i w inne, sa ważne dla żywych. Robia to dla siebie, to okazywanie sobie i innym, ze pamieta sie o zmarłych, jak to napisał Milord "by zaspokoić dobre mniemanie o swoim człowieczeństwie".
Może tak robisz - dla siebie. Ja nie. Ta świeczka, kwiaty itp to mój znak, że pamiętam
o kimś kto odszedł. Dla niego zapalam znicz. I nieważne czy to widzi czy nie.
migotkaania napisał(a):Milord napisał(a):Zmarli muszą się więc do tego dostosować i nauczyć jakoś z tym... żyć.
To nie na miejscu, ale co mi tam
Milord napisał(a):No tak, Piter. I nie jedyna to rzecz zaadaptowana do religii katolickiej prosto z czasów pogańskich.
Milord napisał(a):Yes. A wzorcowym wręcz atrybutem pogaństwa w katolicyzmie jest choinka na Boże Narodzenie.