 przez johenna  N, 11.10.2009 12:43
przez johenna  N, 11.10.2009 12:43 
			
			składniki
30 dag maki
 kostka masła
 10 dag cukru
 2 żółtka
 2 łyżki śmietany kwaśnej 
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki placek i rozłożyć na posmarowaną wcześniej tłuszczem i bułką tartą formę piec na słomiany kolor( w zależności od piekarnika 15 -30 min.) w temp. 200 st.
nadzienie
80 dag twardych gruszek
szklanka słodkiej śmietany 18%
20 dag serka homogenizowanego
20 dag cukru
łyżeczka skórki z cytryny
4 jajka
płatki migdałowe
Gruszki obrać przekroić na pół , usunąć środki z pestkami. Składniki nadzienia wymieszać i wylać na podpieczony spód ciasta. Ułożyć ponacinane wypukłą stroną gruszki, wierzch posypać płatkami migdałowymi
Piec jeszcze około 30-40 min Ciasto przed podaniem powinno wystygnąć.