A teraz, z przyzwoleniem kibica (dzieki!
), jeszcze o Stephanie N.,
Macedonian body type, australijskiej kandydatce na Miss Universe. Na jej temat kotlowalo sie u mnie ze 3 dni. Pojawila sie nawet propozycja szefowej Australian Medical Association, zeby zapisac w regulaminie, ze w imprezie moga startowac pieknosci z BMI powyzej 20. Bo to, ze ma promowac
healthy, proportioned bodies, juz nie wystarcza. W tym temacie, co juz go nie ma, a ktory byl dla mnie ciekawy z roznych powodow, zamiescilam swoje wspomnienie sprzed ponad 30 lat o dziewczynie chorej na anoreksje. Ciagle sa ludzie, ktorzy uwazaja, ze „to” to wymysly, fanaberie, moda, ze „kiedys tego nie bylo”. I ze sa rozne skuteczne „domowe” metody na zawalczenie z problemem. Oczywizda nieprawda. Ale faktem jest, ze czasy jakby sprzyjajace. Ile dziewczat chce wygladac jak szkieletory z wybiegow na pokazach mody? Mam taka jedna w domu. Moglaby nawet wyjsc na ten temat przyzwoita tasiemka martwiacej sie matki-kury. Wszystkie, ktore mialy/maja dziecko-niejadka wiedza, jakie historie moga odchodzic przy stole.
Tyle poradnikow, artykulow w fachowych i babskich pismach, a ludzie maja coraz wieksze problemy z odzywianiem sie. Moze rowniez dlatego, ze wiele doniesien jest sprzecznych, bo zaleza od tego, kto je wlasnie sponsoruje, nie wspominajac o roznych cud-dietach. Moj znajomy napisal taki poradnik, mozna powiedziec, z sufitu. Guru Starego.
W Australii problem rozwija sie dwubiegunowo. Pisalam kiedys, ze Kangurowo z wynikiem 26 % przescignelo juz Hameryke w konkurencji otyli dorosli. Jednoczesnie gdzie indziej czytam, ze anoreksja jest na trzecim miejscu wsrod chorob chronicznych dopadajacych nastolatki i mlode dziewczyny. Po otylosci (!) i astmie. Australia przoduje na swiecie w anoreksji wsrod chlopakow i mlodych mezczyzn.
Taka kandydatka w wyborach Miss Universe, jaki to news dla nastolatek? Ze szkieletory sa piekne? No i chyba tak jest, bo Ola niczego zlego na tym zdjeciu nie zauwazyla. A jesli nawet, to w zyciu tego nie powie.