ps
....ale fajno jest mimo to, bo łamańce językowe są "fascynujące"
helutkapl napisał(a):Żeby była pełna jasność:
1.
Mnie się wydaje, że....
Ale - Wydaje mi się, że...
Jego kocham.
Ale - Kocham go.
(uwaga: w kontekście może wystąpić: Kocham jego! - W znaczeniu, że właśnie jego, a nie kogoś innego)
Ciebie nienawidzę.
Nienawidzę cię.
2.
Złóż mi życzenia, bo mam urodziny.
Ale - Złóż mnie życzenia, bo to ja mam urodziny, a nie ona.
Kocham go.
Ale - Kocham jego, a nie ciebie.
Albo - Mamo! Ja kocham właśnie jego!
Podsumowanie: Akcentujemy pełnymi formami zaimkowymi.
p.s. Uwaga (dla jeszcze większej jasności): zdanie: "Mi się wydaje, że.." jest niepoprawne!
"Mi odpowiada." jest niepoprawne!
"Mi się podoba." też jest niepoprawne!

helutkapl napisał(a):Poprawnie jest:
MNIE się wydaje...
MNIE odpowiada.
MNIE się podoba.

), tak naprawdę, to ja akurat powiedziałabym raczej tak:- Nieważne, co inni mówią, ważne że MNIE się bardzo podobają (albo - że bardzo podobają się MNIE). - bo jakoś łatwiej by mi było tak powiedzieć po prostu. Ale to MNIE, a TOBIE? A to co mnie, to przecież tutaj nieważne, ważne jest to, co jest naprawdę ważne (w zdaniu oczywiście).
 ), tak naprawdę, to ja akurat powiedziałabym raczej tak:- Nieważne, co inni mówią, ważne że MNIE się bardzo podobają (albo - że bardzo podobają się MNIE). - bo jakoś łatwiej by mi było tak powiedzieć po prostu. Ale to MNIE, a TOBIE? A to co mnie, to przecież tutaj nieważne, ważne jest to, co jest naprawdę ważne (w zdaniu oczywiście).
 DO WIERSZA!
 DO WIERSZA! Hehe Pojęcia nie mam! Stań na środku dużego pokoju, salonu itp., wyobraź sobie że stoisz na deskach teatru i oto masz wypowiedzieć tę swoją słynna kwestię....
 Hehe Pojęcia nie mam! Stań na środku dużego pokoju, salonu itp., wyobraź sobie że stoisz na deskach teatru i oto masz wypowiedzieć tę swoją słynna kwestię....

właśnie tak! tak se wzdycham wlasnie, nie krzycze bo po cohelutkapl napisał(a):Czy zastosowałaś go w formie takiej, że domyślnie OGROMNIE! NO AŻ TAK NIEPRAWDOPODOBNIE BARDZO, ŻE AŻ JAK