 przez sonja  Wt, 17.10.2006 19:54
przez sonja  Wt, 17.10.2006 19:54 
			
			Przepis  ten jest z dedykacja....DLA GRZYBIARZY!!!!
Jako, ze  kaczek ci u nas dostatek,  a i grzybow niemnoga podaje dalej, co  sama dzis dostałam .... przepis "z Pascala" taki oto:
LE¦NA PIECZEń Z KACZKI
Dla 4 osób 
Czas przygotowania: 30 min. 
Czas pieczenia: 20 min.
Produkty:
2 filety kaczki 
200 g grzybów leśnych (mogą być maślaki, borowiki, kurki, podgrzybki) 
2 cebulki dymki 
2 ząbki czosnku 
3 gałązki pietruszki 
1 łyżka oliwy z oliwek 
200 ml bulionu drobiowego Knorr 
100 ml czerwonego wina 
3 do 4 kropli octu 
sól i pieprz do smaku 
50 g masła 
Potrzebne akcesoria: 
sznurek
Jak to zrobić: 
1. Pędzelkiem oczyść grzyby z piasku. 
2. Oddziel kapelusze od trzonków i wszystko pokrój w niedużą kostkę. 
3. Dymki również pokrój w kosteczkę i posiekaj czosnek. 
4. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć grzyby, lekko posól i zacznij smażyć 
5. Posiekaj pietruszkę. 
6. Do grzybów dodaj czosnek. Zamieszaj i wrzuć posiekaną dymkę. Usmaż grzyby na złoto. 
7. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia wsyp pietruszkę, dodaj sól i pieprz i zamieszaj. 
8. Z kaczkowych filetów odkrój część tłuszczu i włókna (żeby mięso poddane wysokiej temperaturze się nie zwinęło). 
9. Od strony tłuszczu ponacinaj płyciutko filety na krzyż. Owiń każdy filet kawałkiem folii i tłuczkiem
rozpłaszcz go odrobinę. Posyp z obu stron solą i pieprzem. 
10. Na blacie połóż równolegle 3 zmoczone wodą kawałki sznurka w odstępach kilkucentymetrowych. 
11. W poprzek, na środku sznurków połóż jeden filet (tłuszczykiem do dołu) Połóż na nim warstwę grzybów. Przyklep dłonią i zakryj drugim filetem, tym razem tłuszczykiem do góry. 
12. Przewiąż pieczeń niezbyt mocno trzema kawałkami sznurka, żeby się nie rozpadła podczas pieczenia. 
13. Piecz przez 20 min. w temperaturze 240 stopni C. 
14. Wyjmij kaczkę, a naczynie, w którym ją piekłeś, postaw na ogniu %u2013 z tłuszczu, który wyciekł, zrobisz teraz sos. 
15. Wlej wino i drewnianą szpatułką odskrob z dna smak, który został po pieczeniu. 
16. Kiedy wino zredukuje się do połowy, wlej bulion i ocet. 
17. Odczekaj znów, aż połowa płynu wyparuje. 
18. Dodaj 50 g masła prosto z lodówki, żeby zagęścić sos i zamieszaj. 
19. Przelej sos do sosjerki. 
20. Leśna kaczka najlepsza jest ze smażonymi ziemniaczkami. 
Bon appetit!
sznurowanie i tłuczenie - dodatkowa satysfakcja a łaskotanie grzybów pędzelkiem- przyjemnosc ...hiii