RAK TO NIE WYROK ¦MIERCI!!!
Napiszę kilka informacji, tak w skrócie,moze kogoś podtrzymam na duchu, może ktoś sie czegoś dowie. Nie jestem lekarzem, to co tu pisze wyczytałem w ksiazkach, dowiedziałem się od lekarzy, wyczytałem w necie, bo moja mama zmarła na tę chorobę kilka lat temu.
1. w necie można wiele stron o raku znaleźć, bodaj jedna z częściej odwiedzanych to
www.nowotwory.pl
2. nowotworów jest ponad 200 rodzajów... Prawie wszystkie są już rozpoznane, ale mało z nich jest leczona. Powodzenie w leczeniu zapewnia wczesne wykrycie raka...Niestety-wiele osób jak coś czuje -guzek, narośl-boi się iść na dokładne badania obawiajac sie najgorszego, no i własnie w ten sposób dopuszczają do ostatecznego stanu. Wiec nie bać się iśc przebadać-wczesnie wykryty nowotwór daje czasami 100% szans na wyleczenie.
3. Przyjęto IV stadia choroby nowotworowej, wg zaawansowania i szans na wyleczenie, oczywiście I stadium jest najlżejsze i najbardziej możliwe do wyleczenia/zaleczenia, IV stadium to sznase na przezycie 4 miesięcy do 2 lat od wykrycia choroby i zdiagnozowania tego IV stadium.
4. Najgorszym do wylecznia rodzajem nowotworu jest rak watroby, żołądka i dwunastnicy. Najłatwiej uleczalnym: rak piersi, jąder, macicy-bo na ogól wystarczy w najgorszym razie amputować.
5. Raka żołądka można także usunąć z organizmu usuwając cały żołądek. Chory bez żoładka moze żyć kilkadziesiąt lat, zamiast żoładka lekarze robią taki zastepczy organ z kawałka jelita, chory bez problemu funkcjonuje po operacji.
6. Medycyna ludowa od dawna zna wiele specyfików na raka, te metody są skuteczne wobec niektórych osób, wobec innych nie, to min: kwiat nagietka, huba brzozowa, także kilka rodzajów ziół andyjskich (vilcacora, sangre de drago)
7. Były przypadki wyleczenia chorób nowotworowych organów wewnętrznych lewatywami z... czarnej kawy.
8. Są autorzy metod z medycyny naturalnej stosujący tzw 40 dniową głodówkę leczniczą, kiedy pije sie tylko odpowiednio dobrane soki, herbatę z łupin ziemniaka i wodę. Po 40 dniach komórki rakowe umieraja nieodżywiane-bo wg tych autorów rak odzywia sie białkiem i cukrem.
9. Komórki rakowe są zabijane przez cyjanki zawarte w pestkach jabłek i moreli (to ta goryczka). Te cyjanki nie zabijaja zdrowych komórek jak chemioterapia czy radioterapia. Ale wg lekarzy cyjanki szkodza człowiekowi, dlatego lekarstwo na bazie cyjanków jest dopiero próbowane we Francji w szpitalach, nazywa sie ten lek Amygdalin.
10. Zanotowano tez uzdrowienie chorych którzy pokonali raka siłą woli i wiarą we własne siły.
11. Były przypadki wyleczenia z raka chorych którzy prowadizli kuracje własnym moczem.
12. Chory kóremu podawana jest w szpitalu tzw chemia czy radioterapia moze normalnie funkcjonować, niektóre osoby dopadają jednak skutki uboczne: wypadanie włosów (odrastają później), wymioty, biegunki, osłabienie, utrata apetytu i spadek wagi ciała.
13. Nowotwór nie boli!! Jesli wiec cos nas boli gdzieś w dołku, to nie ma sie co obawiać-to nie nowotwór. Z wyjątkiem tego ostatniego stadium , ale wtedy bóle są takie że człowiek jest prawie niezdolny do samodzielnego poruszania sie.
14. Nawet jeśli na operacje chirurgiczna juz za późno, to w tym ostatnim stadium raka chory moze żyć jeszcze od kilku miesiecy do 4-5 lat, więc nie ma co się załamywać.
15. W kartach chorobowych rak jest po łacinie opisywany jako carcinoma albo adenocarcinoma, ewentualnie w skrócie jako "C" albo "Ca" - czasami chory nie dostaje od razu diagnozy, lekarze sprawdzają swoje podejrzenia, wiec moze warto wiedzieć czego szukają...
16. Przyczyną chorób nowotworowych są min. skłonności genetyczne, wiec jeśli ktoś w rodzinie chorował to warto zrobic testy-tzw markery. Dla osób z rodzin gdzie ta choroba była to te testy są bezpłatne na ogół, i bez skierowania lekarza pierwszego kontaktu.
17. Przyczyną raka jest też wyniszczajacy tryb życia: palenie papierosów, nadmierne picie alkoholu, długotrwały nadmierny stres albo wysiłek fizyczny.
18. I teraz na koniec najważniejsze, moze niektórzy sie wystraszą-a nalezy sie z tym oswoić i sie nie bać. KAZDY CZŁOWIEK NOSI W SOBIE CODZIENNIE KILKASET KOMÓREK NOWOTWOROWYCH!! One powstają w ciele człowieka, ale kiedy organizm jest zdrowy i dobrze wypoczety i wykarmiony, to potrafi sobie z tymi komórkami rakowymi poradzic, wydala je. Natomiast jeśli pojawia sie stres, choroba, wysiłek, to organizm nie ma sił żeby bronic sie przed rakiem, i komórki nowotworowe nadmiernie się rozmnażają.
ZA OKOŁO 10-15 LAT NOWOTWORY BęDĄ ULECZALNE, A PRZYNAJMNIEJ ZNACZNIE WYDŁUŻY SIE ŻYCIE CHORYCH NA RAKA, BęDĄ ŻYLI Z TĄ CHOROBĄ JAK NP. Z CUKRZYCĄ.
I to chyba tyle co pamiętam z tych wiadomości które sam wygrzebałem.
Nie bójcie sie tego tematu, to choroba jak każda inna.