przez M.C. Cz, 29.06.2006 14:02
Chce tylko powiedziec, ze to byl jeden dlugi terapeutyczny tekst, hi hi.
"Hello /no przeciez mowie: HELLO, jest tam KTO?/(aaaAAAaaaa, juz zasypialam, co sie dzieje? Nowy tekst?)
Can you hear me? /Sowa! Kangurzyca! Niech wyjda! Ilez mozna szczekac?/(moze jakas lepsza przynete trzeba?)
Am I gettin' through to you? /o juz wiem, co powiem w poniedzialek w boys' clubie, hi hi/(a chlopcy na to:"ay ay captain!")
Hello /10 telefonow z pracy, a jest dopiero 11-sta rano. Jak mi KTOS powie: "have a nice weekend, Sciana", to normalnie walne lapa tygrysa/(A moze "How is Your weekend Sciana?")
Is it late there? /nigdy nie jest za pozno, co nie?/(Na co? Zalezy jaki ten tekst, do byle tekstu nie wstaje, phi,)
There's a laughter on the line /to Hobbity postanowily przegryzc moj kabel (nic sie nie bojcie, chodzi tylko o te telefony z pracy. Kabla do internetu broni Elf)/(przegryzajac kabel natrafily na resztki rozmow telefonicznych i od razu im PH skoczylo!)
Are you sure you're there alone? /nie! Szuflady pelne Hobbitow, Elfow, i takich tam roznych/(na drugie maja Kredensowi Wybrancy!)
Cause I'm /jeszcze jestem, ale powoli przygniata mnie proza zycia/(Chodzi o to zeby z prozy ulepic poezje! To sie nazywa SZTUKA!)
Tryin' to explain /juz nie probuje, mowie tylko: "wykonac"/("Tak jest" odpowiadaja nie pytaja o nic, wierza slepo)
Somethin's wrong /wrong to jestem ja, ze nie umiem sobie powiedziec "Sciana ma prawo do odpoczynku"/(Sciana, no i co Ci z tego dyplomu lingwistki, ja sie pytam, jak samej sobie kawy na lawe nie potrafisz wylozyc, phi!)
Ya just don't sound the same /i dobrze, zmiana jest sila napedowa zycia/(prosimy o zatrzymanie dotychczasowego tonu glosu!)
Why don't you /bo dzwonia do mnie co 4 minuty/(aaaa, wierza w magie czterech minut!)
Why don't you /bo sla golebie/(golebie wstrzymac, niech nigdy już listonosz złych listów nie przynosi....dobre co?)
Go outside /poszlam na miasto, zjadlam zupe/(przyszlam do domu zupy konchi nie bylo....)
Go outside /wypozyczylam dwa filmy. Obejrzalam jeden. "Closer". Bardzo ladny. Polecam/(Jude Law to dopiero jest ladny!)
Kiss the rain /pocalowalam DESZCZ. Kreci mi sie w glowie/(jak Emcia caluje deszcz to zaczyna sie burza!)
Whenever you need me /Sowa! Copy!/(Sowa nie copy, bo Sowa udziela wywiadow, phi)
Kiss the rain /zeby pocalowac deszcz, nalezy..../(a jak deszczu NIET to CO ja ma calowac, no CO?)
Whenever I'm gone, too long. /powroce TUUUUU/(prawda oczywista?)
If your lips /usta - czek, 4 litery/(milcza?)
Feel lonely and thirsty /na kaca najlepsza pajaca/(a na pragnienie zimne piwo we szkle!)
Kiss the rain /przygladam sie tej piosence ze zrozumieniem. Czworka jest naprawde magiczna/(dla mnie to juz czworek nie widac, tylko sama magia zostala!)
And wait for the dawn. /a jak juz sie doszczekaMY, to znowu zacznie padac/(ten wers to marzenie)
Keep in mind /mozna sobie zapisac w palm pilocie, jak KTO woli/(wybieram brak woli...)
We're under the same sky /Alberta usmiecha sie i cos mamrocze, ze ocean odbija sie....nie mam sil/(BASTA! Dosyc tego rozmemlania, trzeba skonczyc podtekst!)
And the nights /lubie noce, nikt do mnie nie dzwoni w sprawie pracy. CISZA/(za oknem slychac swierszcze)
As empty for me, as for you /phi! Wystarczy skoczyc na dach i tyle/(lubie uczucie lekkosci zwlaszcza jak sie skacze)
If ya feel /czuje stress, nie lubie tego uczucia/(nic nie czuje, cwicze z buddyzm, pustka i lekkosc)
You can't wait till morinin' /nie moge, jestem niecierpliwa jak Bronka/(a u mnie juz prawie poranek, usnelam wczoraj przy pisaniu tekstu, phi, na szczekanie najlepszy jest sen)
Kiss the rain /cmok, cmok, cmok, cmok/(przepraszam, prosze sie odsunac....CMMMOOOOOOOKKKKK...)
Kiss the rain /czy mozna tez poglaskac?/(glaskanie deszczu to jak zajecia terapeutyczne ze sztuki, glaskanie, tfu malowanie calym ciale, ekhm ekhm,....oczywiscie wers z mysla o Maszmunie...)
Kiss the rain /glask, glask, glask, glask/(na cztery rece!)
Hello /gadam do sciany?/("Hello is that Martha?")
Do you miss me? /kazda piosenka jest o scianie, co nie?/(luuudzie a juz myslalam, ze nie!)
I hear you say you do /prosze powtorzyc, troszeczke glosniej!/(phi, podwojny szept to dalej szept)
But not the way I'm missin' you /444% - czek/(w tym przypadku sama liczba nie wystarczy, prosimy o dokumentacje zdjeciowa!)
What's new? /nie wiem czy to jest nowosc....oglaszam DNO/(przepraszam, ale zmienie temat w tym wersie na lingwistyczny, "what's new?" jest bardziej classy niz "what's up?"!)
How's the weather? /no przeciez pada. Prosze czytac podtekst ze zrozumieniem/(i tekst tez, jezeli pada to the weather is over me, czili I am under the weather, ale to tylko rozwazania teoretyczne, BO U MNIE NIE PADA!)
Is it stormy where you are? /zdecydowanie TAK, jesli chodzi o zycie w realu/(Bronka wysyla chmury, Teremi je przechwytuje, Emci zostaje puste niebo!)
Cause you sound so close but it feels like you're so far /pojawiam sie i znikam, laduje baterie/(zmieniam ten wers i juz, "you sound so far but it feels you are so close", lepiej co nie?)
Oh would it mean anything /wszystko ma znaczenie/(szczegoly nie maja znaczenia!)
If you knew /wiem, ze zyje w stresie/(a to kazdy juz wie)
What I'm left imagining /wyobrazam sobie, ze nie ma stresu/(w ramach terapii sztuka, proponuje to ulepic z gliny, moze byc fajna wystawa!)
In my mind /szukam ciszy/(nie przeszkadzam)
In my mind /szukam spokoju/(peace be with you Siostro)
Would you go /wychodze z siebie/(jak Sciana wychodzi z siebie to dopiero sa przeboje! Tak sobie jasnowidze, a co nie wolno?)
Would you go /i wracam/(uff)
Kiss the rain /deszcz = cisza/(PIEKNE, tak jakby metafora Emci co? Hi hi, tez jestem skromna.)
And you'd fall over me /jak mi sie uda zasnac, to sobie to wlasnie przysnie/(wiadomo o KIM jest ten wers, ekhm ekhm, taki sen na jawie a'la Maszmun)
Think of me /zaraz sprawdze w kalendarzu, kiedy mam wolna chwile na myslenie o tobie/(a od czego jest rozdwojona jaznia?!)
Think of me /cos tam wymysle/(think happy thought)
Think of me /moze znajde chwilke/(wystarczy sie skupic...)
Only me /co za roszczeniowy kochaneczek/(niczym Tinkerbell!)
Kiss the rain /mokre mam lips od tego calowania/(a jaki maja smak?)
Whenever you need me /call me, hi hi....hobbity pracuja w pocie czola, kabel juz prawie przegryziony/(juz cala noc zasuwaja bidoki...nie ma latwo w szufladzie!)
Kiss the rain /ten deszcz to niezly kisser, pobieral korepetycje u Mashmuna/(i TO sie nazywa spuscizna! Co tam albumy...czy zamiast albumow moge miec TEN deszcz na wlasnosc?)
Whenever I'm gone too long /przepraszam, ze sie nie odnosze, ale mam tyle na glowie, ze nie wiem w co tynk wlozyc/(zaraz wymysle jakas pokute , hi hi)
If your lips /a jakie piekne ma usta ten deszcz/(no mowie ze ARCYDZIELO!)
Feel hungry and tempted /glodna jestem - czy KTOS moze mi zrobic sniadanie?! Elf?/(Elf MOZE zrobi sniadanie)
Kiss the rain /ekhm...ekhm...rozdzial drugi/(a po nim beda nastepne....ekhm, ekhm)
and wait for the dawn /pobudka!!!!! Ulewa za oknem. Czy ulewe tez mozna pocalowac? To pyta Alberta/(wlasnie sie obudzilam, prawie swit, patrze za okno, nie ma kogo calowac. Ta Alberta to czasami zadaje pytania do bani!)
Keep in mind /zapisze sobie na rece, deszcz zmyje i nie bede sie musiala stresowac, ze mialam cos do zrobienia, phi!/("You were always on my mind, You were always on my mind", przepraszam znowu przyplatala mi sie piosenka...)
We're under the same skies /a niebo jest pieknie szare/(aaaach te odcienie szarosci..../to szarosc jest pc?/)
And the nights /a w nocy ksiezyc pieknie swieci/(jak swieci ksiezyc to niebo jest ciemnoszare?)
As empty for me, as for you /jakie tam "empty", co Wy zycia nie znacie w realu?/(Oczywiscie ze znacie! "Empty" tez moze byc pieknie!)
If you feel /nie powiem Wam co czuje, bo to zbyt prywatne/(phi, wystarczy czytac podtekst ze zrozumieniem)
You can't wait till morning /call me....hi hi...to smieja sie Hobbity/(zeby ich bola ale dopiely swego, dzielne sa te Hobbity, nie?!)
Kiss the rain /cmok/(jedna kropla)
Kiss the rain /cmok/(druga kropla)
Kiss the rain /cmok/(trzecia kropla)
Kiss the rain /cmok/(czwarta kropla)
Kiss the rain /ekhm..ekhm.../(...i nastepna i nastepna, tak bez konca...)
Oooooohhhhh /mmmmmmm/(aaaaaaachhhh)
Kiss the rain /oj/(aaaaaaj)
Oooooohhhhh /kreci mi sie w glowie/(burza z piorunami!)
Kiss the rain /la di da. la di da/(jakie la di da? Grzmi przeciez, lu bu du. Lu bu du!!!)
Hello /hello, jestem na posterunku/(Colombo czuwa!)
Can ya hear me? /nie, ten deszcz wszystko zagluszyl/(Dalej pada? I to sie nazywa sprawiedliwosc?!)
Can ya hear me? /slysze deszcz/(slysze noc, phi)
Can ya hear me? /nic nie slysze/(Phi, WSZYSTKO slysze! Jestem nietoperzem!)
tekst: Annie Lennox + /Scianay, na ktores tam mam ULEWA/(Emcia BEDZIE ulewa jak przyjdzie w koncu ten deszcz)