przez KAMIL So, 07.05.2005 09:24
HIV/Aids bardzo złożony problem. Wiem dużo na ten temat bo ponad rok byłem wolontariuszem w organizacji, która pomagała osobom z hiv i wiem jedno edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja. To bardzo ważne by młody człowiek wiedział jak się może zarazić a także jak nie może się zarazić by nie traktował ludzi z hiv jak trędowatych. Uważam, że Kościół powinien dostosować się w przypadku prezerwatyw do obcengo ¦wiata. Używając prezerwatywy młody człowiek walczy o swoje życie - a to chyba jest równie ważne jak ewentualne przyszłe.
W Europie zarażenie się hiv wynika z niewiedzy jak można się zarazić, natomiast Afryka to oddzielny problem bo tam jest już epidemia i tam należy masowo zacząć pomagać bo inaczej skończy się to tragicznie. Europie, europejskiej młozieży potrzebna jest edukacja, dostęp do prezerwatyw - bo tylko świadomość jak można się zarazić pozwala uniknąć hiv. Pomijam narkomanów, którzy w głodzie nie zwracają uwage ani na czystość strzykawki ani od kogo biorą - tylko byle sobie wstrzyknąć. To niestety straszna choroba (narkomania) i dlatego takich ludzi powinno się otoczyć jeszcze wyższą opieką. Przypadki zakażenia się przez transfuzje, dzięki badaniom są już na szczęście mało częste.
Młody człowiek, który będzie wiedział by nie chodzić z obcymi do łóżka i by używać niezbędnie zabezpieczenia podczas każdego rodzaju seksu - może uniknać hiv, niestety - na pytanie jak można zarazić się hiv - dużo osób odpowiada, to mnie nie dotyczy bo nie jestem gejem ani narkomanem. No i stereotypy biorą górę nad rozsądkiem.,
Agnusek - mi gg - 8597851, puedes escribir cuando quieres. En espana, jovenes saben mucho sobre SIDA y pienso que en Polonia sera igual , en futuro..pero cuando. Saludos