przez Skandynawska Śr, 17.01.2007 13:53
No to jak obiecałam cz. 1 moich krótkich wywodów na temat. Kiedyś, dawno, zebrałam trochę materiałów, bo kazdy chce się jak najwięcej dowiedzieć. Dzis sięgam do nich. Mam nadzieje, że wszyscy zainteresowani zrozumieją, starałam sie to ludzkim językiem napisać:
Nowotwory nerek:
łagodne - (tłuszczaki, włókniaki, naczyniaki, angiomyolipoma, onkocytoma, gruczołaki)zwykle leczy się metodami organooszczędnymi, tj. wyłuszczenia guza, częściowa resekcja nerki (resekcja, wycięcie - rodzaj zabiegu operacyjnego polegający na usunięciu narządu bądź jego części z powodu istniejącej choroby). Niektóre poddaje sie tylko obserwacji, chyba że nastąpią krwotoki.
złośliwe - (jasnokomórkowy, brodawkowy, chromofobowy, cewek nerkowych i inne niesklasyfikowane)nefrektomia (chirurgiczne usunięcie nerki) najczęściej używana kiedyś, teraz powstają nowe metody i praktykuję się także zabiegi organooszczędne, szczególnie u osób młodych, z powodu ryzyka usunięcia nerki z guzem łagodnym, ponieważ nie zawsze ma się całkowita pewność, istnieje ryzyko że nowotwór złośliwy wystąpi w drugiej nerce, mogą nastąpić urazy, stany zapalne drugiej nerki oraz wyniki badań pokazują, że skuteczność operacji organooszczędnych przekracza 95 %, a nawet w niektórych wypadkach 98 %. Często stosuje się enukleoresekcję (resekcja bieguna nerki wraz z guzem lub usunięcie guza w obrębie zdrowej części nerki). Coraz więcej stosuje się tez zabiegów technika laparoskopii (zabiegi usunięcia guza tak jak w chirurgi otwartej, tylko mniej inwazyjnie, bez otwierania). Zupełną nowościa, ale coraz częściej stosowaną jest termoablacja, jedna z technik małoinwazyjnych. Jest to metoda leczenia chirurgicznego polegająca na wprowadzaniu do centrum guza nowotworowego elektrody w kształcie igły pod kontrolą USG lub TK, która generuje powstanie ultradźwięków charakteryzujących się wysoką częstotliwością. Konsekwencją tego jest wzrost temperatury, w wyniku czego następuje martwica i zniszczenie tkanki nowotworowej.
Radioterapia rzadko znajduje zastosowanie jako metoda leczenia, z w yjątkiem przypadków zapobiegania możliwym przerzutą lub powstrzymywania rozwoju nowotworu w trakcie przygotowania do zabiegu chirurgicznego. Stosowanie chemioterapii, czy hormonoterapii przynosi efekty tylko nielicznej grupie chorych, u większości mogą byc to efekty krótkotrwałe.