 przez Maga  Pt, 29.06.2007 21:56
przez Maga  Pt, 29.06.2007 21:56 
			
			Bułki z bryndzą i serem pleśniowym 
6 kajzerek 
300 g bryndzy (kupuję w tesco albo intermarche - w pojemniku jak śmietana)  
100 g sera z niebieską pleśnią (kupuję lazur) 
cebula 
ostra papryczka chili 
Dodatki:
sok z połowy cytryny
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku 
2-3 łyżki masła
zioła prowansalskie 
sól, pieprz 
Bułki przekroić, wydrążyć ze środka miąższ. 
Bryndzę utrzeć z serem pleśniowym, jogurtem i wydrążonym miąższem z bułki (robię to mikserem).
Dodać posiekaną cebulę i chili (uwaga z papryczką chili – oczyszczanie jej wewnątrz z pestek radzę robić w rękawiczkach – poza tym też wrzucam ją do miksera).
Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, ziołami, pieprzem i ewentualnie solą. 
Naczynie do zapiekania posmarować masłem (nie dorobiłam się jeszcze takiego naczynia – z powodzeniem można zapiekać w zwyczajnej blaszce), ułożyć bułki wypełnione farszem, wierzchy obłożyć wiórkami masła. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 20 minut, aż ser się roztopi, a bułki zrumienią. 
Przepis sprawdzony – kolacja pycha!