HYDE PARK

Postprzez GrejSowa So, 19.07.2008 17:51

Druhny widzO Miśka na jednym ze zdjęć...?
GrejSowa

Postprzez kinia0406 So, 19.07.2008 17:59

ja widzę :D
kinia0406

Postprzez Rfechner So, 19.07.2008 18:39

..tez poznalam ... :lol: :lol: :lol:
Rfechner

Postprzez teremi So, 19.07.2008 19:07

Sowa - Misiek, to oczywiście ten najprzystojniejszy - dzięki za kolejną partię zdjęć i to ze specjalnym adresem. Podobaja mi się te białe sandałki na nogach Gwiazdy.
z tym wybieraniem do stolYcy to ja tak teoretycznie chwilowo a poza tym to nie wspominałam (chyba) jakiego kraju to stolica

szuflady też Sowa byly, ale w tzw. przedpokoju i tylko 4 malutkie ja mam malo szuflad w części gospodarczej - raczej półki - tak samo upiorne, ale juz dawno skończyłam jak i skończyłam picie portera (porteru? - Druhna Dyżurna Lingwistka - jak prawidłowo?) - pamiętacie taki napój? ten został wyprodukowany we Lwowie tak więc jestem w stanie wskazującym, ale lekko tylko, no i po robocie należał mi się relaks
pozdrawiam wszystkie Druhny bez wyjątku - Druhów też ze szczególnym wskazaniem na Miska
teremi

Postprzez GrejSowa So, 19.07.2008 20:21

Miśkowi bardzo miło, pozdrawia!!!

Teremi, mnie też się spodobały te sandałki Gwiazdy i stąd to zdjęcie...A z tą stolYcą to z początku nie załapałam...Druhna się już wybiera???!!! To ja już się cieszę!!! A czy zamiast pieca może być kominek...?

Picie porterA jakoś bardziej mi podchodzi niż picie porterU...ale ostatecznO decyzjU to ja Naczelnej LYngwYstce HP zostawiam...Hi hi...Druhna jest w stanie wskazującym? WitaMY w Klubie...Alesz oszywiśsie, że lekko...Relaks po robocie być musi!!!

Ja dzisiaj troszkU wyhamowałam, bo za chwilę biorę ostatni zakręt...OglądaMY z Miśkiem "Męskie-żeńskie". Właśnie skończyliśMY oglądać 5-ty odcinek "Aktorka" i za chwilę nasze ulubione "Danie świąteczne". "...Pod okienko..." ;-)
GrejSowa

Postprzez GrejSowa So, 19.07.2008 20:28

A przed moim oknem, parę godzin temu wylądowała taka chmura...Nie wiem, jak Druhny, ale ja widzę Airbusa 321...

Obrazek
GrejSowa

Postprzez teremi So, 19.07.2008 20:50

Po wypiciu to jest mi w sumie obojętne "a" czy "u" ale oczywiście na Ulubiona Lingwistkę czekamy
a ten Airbus to TEN co Maszmun do Barcelony?, no chyba że to jakas pielgrzymka i Maszmun na piechotkę pędzi (hi hi)
a dlaczego dopiero 321? lepiej wygląda 123 - zawsze jakas poprawność liczbowa choć to raczej Gocha w tym względzie jest specjalistką
nie ma to Sówka jak solidne sandałki

kurczenkola czy Wy tez macie wciąż ataki na swój komputer? pisząc tych kilka słów aż 2 razy ktoś mnie zaatakował, ale mój dzielny komputer dal odpór.... chociaż trochę się boję, bo wojska polskie i litewskie atakują Malbork na którym dzielnie bronią sie Krzyżacy, ale jak to całe juz zjednoczone po bitwie wojsko wyjdzie na okoliczne pola, to biedna będę, bo mam blisko a Marysia Es też w niebezpieczeństwie
teremi

Postprzez An-dora So, 19.07.2008 21:30

Eee, tam, ja mysle, ze Sowa widzi tego airbusa co to 31. lipca w kierunku na polnoc poleci, co ne Sowka?...
Hej Teremi!
Wiec uwazaj na tych dzielnych wojakow, coby oni nie chcieli Ciebie wyratowac z roznych tarapatow... A tak wogle - to kto w tym roku wygra bitwe?...
Pozdrowka zasylam dla wszystkich!
An-dora

Postprzez M.C. N, 20.07.2008 08:42

Czuj czuj czuwaj!!!! Melduje sie na posterumku Druhna Emcia, hihi. Pisac o przebojach czy sie powstrzymac? Hihi. No wiec tak. Albercia chciala si przeleciec do Nju Jorku, to namowila Hobbitu zeby przegryzy kable w airbusie do Mjunik...Ale za to Albercia jest jest jeszcze bardziej swiatowa niz byla a nawet uwaza, ze Statua Wolnosci to wypisz wymaluj ona sama (z lotu ptaka zanczi si)...
Uffff Druhny dluuuuuugi lot....PHI. Uklony dla takiej jednej pani z polskiego LOT-u (SIC!), ktora dla nas opoznila samolot do Nju Jorku pare minut, hihi, ale cholerkunia jasna drukarka jej nie dzialala wiec lecielismy na recznie wydanych biletach....

A teraz sprobujemy spac, tylko nie bardzo wiem wg ktorej strefy czasowej....

PS#9 No dobra, tesknilam troszku za Druhnami. Phi.
M.C.

Postprzez GrejSowa N, 20.07.2008 09:02

Emciu, witaj na posteRUMku, hihi... MY z Teremi też na posteRUMku, co ne, Teremi? Hihi... Czy ja dobrze rozumiem, że samolot się zepsuł i zamiast do Mjunik, Druhna do Nju Jorku poleciała...? Phi...WOGLE się nie boję...najważniejsze sO przeboje!!! Jasne, że Albercia to statuja, po tym torczu jO poznałam, hihi... Ręcznie wydane bilety...? WOW!!!

Dobranoc, Druhna się prześpi według czasu forumowego!
GrejSowa

Postprzez teremi N, 20.07.2008 10:38

Witaj Emciu ja to bym spała podwójnie raz według jednego a raz drugiego czasu - ot tak, żeby się wyspać na zapas
a że przeboje? - urlop bez przebojów i bojów nie ważny i niezapamiętany na wieki

Tak Sówka masz rację na posteRUMku to my jesteśmy

An dora tym razem wygrali Krzyżacy, ale w takim zamku w Malborku to wcale nie jest trudno wygrać. Rzekomo w przyszłości ma się to zmienić

pozdrawiam niedzielnie, deszczowo i sennie a na marginesie ".....RUM.."...

"Port"

Port, to jest poezja
Rumu i koniaku,
Port, to jest poezja
Westchnień czułych żon.
Wyobraźnia chodzi
Z ręką na temblaku.
Dla obieżyświatów
Port to dobry dom.

Hej, Johnnie Walker, dla bezdomnych dom!

Port, to są spotkania
Kumpli, co przed laty
Uwierzyli w Ziemi
Czarodziejski kształt.
Za marzenia głupie
Tu się bierze baty -
Któż mógł wiedzieć, że tak
Mały jest ten świat?

Port, to są zaklęcia
Starych kapitanów,
Którzy chcą wyruszyć
W jeszcze jeden rejs.
Tu żaglowce stare
Giną na wygnaniu,
Wystrzępione wiatrem
Aż po drzewce rej.

Hej, Johnnie Walker, aż po drzewce rej!
(Wykonawca: Trzy Korony)
(Słowa: Halina Stefanowska)
(Muzyka: Krzysztof Klenczon)
(Uwieczniła w HP: Teremi)
teremi

Postprzez M.C. N, 20.07.2008 15:52

Cze posteRUMkowe! Taaaaa....spac sie kurnaola nie dalo...., no ale za to dopisalam sie do Marysi. Nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo, hihi, pan Fizyk mowi ze nie ma tego zlego co by na gorsze nie wyszlo....Albercia mu jak widac daje w kosc....

Tylko we Lwowie (Hobbiu pytajO czy mozna zrobic Lwow w szufladzie...)

Niech inni se jada gdzie moga gdzie chca ((podrózuja Dryhny, oj podrózuja, forum KJ lata po calym swiecie))(niech zyjO biale plamy na globusie HalYnki! No co?! Hihi, poki sO biale plamy to znaczy, ze zawsze jest kolejna wierszenka do napisania, ne?)

do Wiednia Paryza Londynu (( zdecydowanie stawiam na Paryz, choc bagaze gina..))(co tam bagaze! Najwazniejszy to ja uwazam jest aparat fotograficzny ze zdjeciami dla HalYnki! PS MaszmunU, toz nie wymawiaj si zalanym aparatem i rob unikatowe zdjecia w BarcelonU!)

A ja sie ze Lwowa nie rusze za próg (( ruszyly ich niestety pociagi i pojechaly na Zachód))(a teraz wala w odwiedziny starych katow az dudni! Wiecie co, ze ja chyba wiecej polskiego slyszalam we Lwowie niz ukrainskiego? I tak sie ci Polacy rozpanaszajO troszku...nawet nie wiem czy to dobrze i co z tego moze wyniknac...)

ta mamciu ta skarz mnie Bóg ((nie ma jak u mamy, co ne Druhenki?))(w sadzie wisnie same w gebe wpadajO! A jakie pierogi z borowek!!! A jakie barszcz z bobem, chliiip, chliiip....)

Bo gdzie jeszcze ludziom ((a o ludzia coraz trudniej))(ale za to o Hobbitu coraz latwiej! BUM!)

Tak dobrze jak tu? ((e...wspomnienia...))(O! W temacie wspomnien, to bylam na takiej malej skromniej, uroczej wystawie w muzeum w Sa..., a tam rzeczy, przedmioty, ktore pamietam z dziecinstwa...., serwetki cioci, porcelana babci, buty Alberci...tak mi sie jakos dziwnie zrobilo, ze moje dziecinstwo, hihi, zawedrowalo juz do muzeum...)

Tylko we Lwowie! ((oczywiscie!!!))(zaraz wkleje zdjecia! PS Zaraz w sensie kredensowym.)

Gdzie spiewem cie tula (( tak, tak, ta serce na wierzchu))(no we Lwowi to si nie da nie zaciagac...Hihi, przydala si praktyka w HalYnce! Czulam sie jak wsrod swoich! PS Nie chodzi mi o Maryske, zeby nie bylo od razu draki....)

l budza ze snu? (( zycie jest jednym snem))(jak bylam we Lwowie to wydawalo mi sie jakbym snila....czulam jeszcze kroki moich dziadkow na bruku, ich oddechy w teatrze...Albercia si robi egzalowana troszku...Spadaj, bo Cie kuksne!)

Tylko we Lwowie! ((Nawet o tym dawnym Lwowie pisala AO: „grunt to miec wygodne meszty i nie przejmowac sie niczym))(hihi, toz miala racje, hihi. Wiec tak, pani przewodik, Ukrainka, tlumaczy, ze u nich woda jest tylko cztery godziny rano i cztery godziny po poludniu. Wiadomo wszystko przez ten pechowy dzial wodny i zakutO pod miastem, przez krotkowzrocznych przodkow, Peltawe...No i ze teraz Polacy zaoferowali budowe wodociagu z Dniestru...ale ze na Ukrainie nie ma pieniedzy to ludzie machneli reka na wodociag...Bo i po co im?! Przeciez oni przywykli! Rano nabierajO wody do dzbankow, konewek i czego si tam da a poznij si nia polewajo az do wieczoru, i niczym si nie przejmujO, PHI!)

l bogacz, i dziad ((no po prostu wszyscy ludzie))(tak wlasnie w na pierwszy rzut oczodolu widze Ukraine...bieda i pieniadze. Ale wg mojego skromnego zdania idzie ku lepszmu...choc cholerkunia usunac ten caly azbest z wiejskich dachow to bedzie dopiero czyn....)

Tu sa za pan brat ((ta, od razu sie poznaja, na odleglosc))(no rodzine to ja z soba woze na Ukraine, hihi...Toz mowilam ze z kuzynem bylam...Ale, pytam si pani przewodniczki gdzie ta Zamarstynowska ulica byla. A pani na to az podskoczyla. "Taz ona jeszcze jest!" I noz opowiadac o jakowyms Zamarstynie, se stara dzielnica, ze Getto tam bylo....A pozniej babcia mi dopowiedziala, ze ciocia Hela tam przy getcie miala dom i ze pomagala, jedzenie nosila....A te budynki getta to jeszcze stojO to moze i dom stoi....No i jechalismy kawalkiem tej Zamarstynowskiej, przy wiadukcie, ulica stara jak si patrzy....Druhny rozumia, musze jeszcze wrocic, jeszcze raz sie tamtedy przejechac....)

l kazdy ma usmiech na twarzy.. ((ta radosc zycia, inni moga jej pozazdroscic lwowiakom))(acha czek! Patrz nizej...trafilismy na swieto, Piotra i Pawla...., ludzie odswietnie ubrani, paradujo po alejkach..., cieszO si chwilO...)

A panny to ma ((jeszcze panny...))(Albecia jest PierwszO PannO w HAlynce!)

Slodziutkie ten gród, ((ta mówili o tym Tonciu i Szczepku))(hihi, ta nie tylko o nich! Wkleic dziedka jak podrywa na slodko? I to nie babcie...Acha, czek siadlam sowie z babciO nad starymi zdjeciami....oj, rozmemlanan ta Albecia dzisiaj jakas...)

Jak sok, czekolada i miód... ((kto dzis uzywa takich porównian? Ja dostepuje co najwyzej zaszczytu mówienia do mnie: Misiu, tak jak do mojej suni, ale z uwagi na to, ze mówiacy bardzo kocha sunie, toz to wielkie wyróznienie))(ale czy to Druhne Marysie wzrusza, rozplywa si Druhna jako ten miod w gebie?)

l gdybym sie kiedys (( dziewiate wcielenie podobno jest ostatnie))(a pozniej co? Zapoznajemy si u Swietego Piotra pod piecem z wlasnymi klonami?)

Urodzic mial znów, (( nie da rady, na dziewiatym sie konczy))(a WOGOLE to skad Druhna Marysia ma TAKIE ostateczne informacje?)

To tylko we Lwowie! ((nie zdazylam dostapic tego zaszczytu, ale moze to i dobrze, bo mialabym w dowodzie wpisane: miejsce urodzenia ZSRR))(a jak ktos zmarl we Lwowie to jak mu pisali? No nie dla draki, tylko na serio si pytam, bo prababcia lezy na Lyczakowi...nie jeszcze nie znalazlam grobu....Ale...., TO jest cmentarz....)

Bo szkoda gadania, ((ta, co tu duzo gadac))(ta po jakiego pisac wierszenki? Przeciez wiadomo, hihi, nuda i nikt nie czyta, ne?)

Bo co chcesz, to mów ((mój syn mówi, ze lwów piekny, a mi ciagle tam nie po drodze...))(Marysiu, trzeba jechac...TERAZ Lwow jeszcze taki jaki byl, prawie nienaruszony w Srodmiesciu, na Starym miescie, ale juz zaczynajO odnawiac....a z renowacji to nigdy nie wiadomo co wyniknie...jakie sie pomysly komus narodzo....wrrrr...wrrrrr...)

Nie ma jak Lwów! ((ta joj))(ta idz!)

Mozliwe ze wiecej ladniejszych jest miast (( no jasne, chocby Kraków, no dobra, jest podobny))(Lwow nawet taki zdecydowanie unikatowy. Lecz musze sie przyznac do calkowitego subiektywizmu i do tego, ze nie wszyscy moi znajomi dziela tO opinie...)

lecz Lwów jest jedyny na swiecie ((jedyny, jedyny, bo dla wielu to wspomnienie mlodosci))(tak tez stanal dla mnie w jednym rzedzie z innymi ukochanymi miastami na swiecie. Ament.)

i z niego wyjechac ta gdziesz ja bym mógl ((musieliscie wyjezdzac, nie bylo innego wyjcia))(historio, historio....cozes ty za pani....tra la la)

ta mamciu ta skarz mnie Bóg ((Ty Mamciu kochalas Go))(no moja mamcia to kochala co najwyzej gore lwowskiego piachu za domem dziadka...tak przynajmniej mozna powiedziec ze starego zdjecia patrzac na jej stopien upaparania)

ref :Bo gdzie jest na swiecie tak dobrze jak tu itd.(hihi, no w razie gdyby zamkneli Halynke za obcO granico, to emigracja ZAWSZE sowie poradzi, hihi, ma si to praktyke, PHI)

Autor: nie znam ((Marysia, córka lwowianki))+(Emcia, Teremi, czy ta wierszenka juz czasami nie byla? ProsiMY o podpowiedz co do autorstwa w takim razie.)

Pozdrawiam Druhny bardzo mocno!
M.C.

Postprzez St.Gazeta N, 20.07.2008 16:44

...nie żebym nie zwruszyła się takOM WierszenkOM /bo i owszem / a może właśnie dlatego : EMCIU -baaardzo upraszam o przepis /lub opis :wink: / barszczu z bobem i pozdrawiam :)
St.Gazeta

Postprzez GrejSowa N, 20.07.2008 18:10

Emciu, dziękuję pięknie za Lwowenkę i wklejam unikatowe zdjęcia z BarcelonU z telefonU MaszmunU...

Dobrego tygodnia, Druhny!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
GrejSowa

Postprzez teremi Pn, 21.07.2008 08:55

Witam
archiwum skontrolowane, tekst ... nie znalazłam, autora poszukam ale znalazłam
http://www.youtube.com/watch?v=lHBiAhid ... re=related
wkleiła to czas jakiś temu Basia Kath
teraz mam dyżur społeczny u kota to i czasu mniej
ale wpadam i czytam, oglądam
teremi

Postprzez M.C. Pn, 21.07.2008 10:07

Zdecydowanie nocodzien.

Teremi pozdrowienia dla kota, Druhna go tak calkiem nie rozpuszcza, Druhna ma wzglad na wlascicieli! Wiem co mowie! Nasz kot nabral krolewskich przyzwyczajen pod nasza nieobecnosc...
DziekujeMY Basi za melodie, puszcze ja pozniej bo teraz cisza nocna...

Sowus pozdrowienia i podziekowania dla Maszmunu za Barcelonu!

Stara Gazeto, ten barszcz z bobem, to wyglada w ten sposob, ze jest sowie zwykly barszcz, moze byc z farfoclami, czili bocwinkowy....I do niego w osobnej miseczce jest sowie bob. Bob oczywiscie prosto z ogrodu, ugotowany do miekkosci, polany maselkiem. No i ten bob zgodnie z zapotrzebowaniem wrzuca sie do talerza z barszczem. PYCHA!

Wklejam lwowskia picturenke. Bronia poznajesz? Czili zgaduj zgadula dla Druhny Bronki. Tylko kurnaola, Broni chyba niet....ech....A zdjec mam na wiecej picturenek....To co wklejac dalej?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
M.C.

Postprzez teremi Pn, 21.07.2008 10:13

WKLEJAĆ!!!
teremi

Postprzez WAGA Pn, 21.07.2008 10:20

M.C. wklejać, wklejać :)

Sowa, piękne zdjęcia z Placu Konstytucji! Dziękuję bardzo :)

Teremi, poszukujesz autora piosenki "Tylko we Lwowie"?
Jesli tak, to - Emanuel Szlechter / za: http://pl.wikipedia.org/wiki/Emanuel_Szlechter /
Przy okazji, inne piosenki lwowskie:
http://www.lwow.com.pl/muzyka/piosenki.html

Pozdrawiam wszystkich zaglądających do HP:)
WAGA

Postprzez teremi Pn, 21.07.2008 10:52

Dzięki Waga za podpowiedzi - pozdrawiam
teremi

Postprzez Ściana Pn, 21.07.2008 12:09

Dzisiejszy dziennik KJ. STOP...
Ściana

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne